Ovocné sorbety – dokonalé a lehké osvěžení
Přemýšlíte, jak se trochu zchladit? Vězte, že v parných letních dnech nenajdete lepší osvěžení, než je právě sorbet! Největší výhodou této ledové zmrzliny je to, že neobsahuje smetanu, a tak je lehká a dokonale osvěžující.
Sorbet si můžete vyrobit i doma, a to bez zmrzlinovače či jiných přístrojů. Vystačíte si pouze s mrazákem, takže je to úplně jednoduché! Při servírování také nezapomeňte na zdobení – na porci sorbetu umístěte lístek máty nebo meduňky a na talířek přidejte kousek čerstvého ovoce. Sorbet pak bude vypadat ještě lépe a vaši hosté budou nadšení.
Jelikož se sorbet skládá jen z ovoce, cukru, vody a citronové šťávy, je nejen lehčí, ale i zdravější a méně kalorický než klasická zmrzlina. Při výrobě klasické domácí zmrzliny navíc pracujete se smetanou i vejci, a tak je její výroba mnohem náročnější, nemluvě o tom, že bez zmrzlinovače musíte směs z mrazáku vyndavat a míchat, aby jste zabránili tvoření ledových krystalek. Sorbet je sice také potřeba promíchávat, ale krystalky se v něm tolik netvoří. A ty, které se přeci jen objeví, v sorbetu ničemu nepřekáží.
Historie sorbetu
Nejspíš jste netušili, že o vznik sorbetu se zasloužili Arabové. Jejich láska k cukrovinkám je všeobecně známá, a tak není divu, že když osídlili Sicílii, nechali si od otroků přinášet z Etny tamější sníh, aby pak mohli experimentovat a míchat ho se šťávou z citronů a cukrem. Vůbec první sorbet, který vznikl, byl tedy citronový.
Možná jste se také setkali s termínem šerbet. Lidé si často myslí, že se jedná o jedno a totéž, ale není to pravda. Šerbet je něco mezi sorbetem a smetanovou zmrzlinou, je krémovější a plnější. Kromě ovoce, cukru, vody a citronové šťávy obsahuje také složku, jako je třeba vaječný bílek, smetana, kokosové nebo mandlové mléko apod.
Mix chutí
Ať už máte v oblibě hrušku, meloun nebo jahody, výhoda sorbetu spočívá v tom, že ho můžete vyrobit z jakéhokoliv druhu ovoce a tyto druhy mezi sebou i libovolně smíchat. Měkké ovoce rozmixujte, tvrdší, jako je např. hruška, nejdříve krátce povařte, z citrusů zase vymačkejte šťávu. Dochucení sorbetu je na vás – můžete použít třeba bylinky, koření, džus, ale výborný je třeba i likér.
Základní recept na ovocný sorbet
- 500 gramů ovoce
- 250 gramů cukru
- 2,5 decilitru vody
- šťáva z jednoho citronu
Omyté ovoce rozmixujeme (případně povaříme nebo z něj vymačkáme šťávu), z omytého citronu také vymačkáme šťávu. Vodu s cukrem smícháme v kastrolu, povaříme a následně necháme trochu schladit. Do rozvaru pak přidáme rozmixované ovoce s citronovou šťávou. Směs nalijeme do uzavíratelné misky a uložíme do mrazáku. Cca jednou za půlhodinu nebo hodinu směs vyndáme a zamícháme. Takhle to opakujeme, dokud nebude směs úplně tuhá. Chcete-li mít sorbet hladší, směs z mrazáku vyndejte, rozmixujte a dejte znovu zamrazit. Před podáváním sorbet necháme asi pět minut trošku roztát, poté ho servírujeme s lístek máty či meduňky nebo kouskem ovoce.
krabičková dieta - chutná dieta
Zdroj fotografií: Pinterest (Skinny Ms. a Chef De Home)